#38: Oma’s met iPads

“Bij bruiloften en begrafenissen moet je altijd zorgen dat je niet in de eerste auto zit.”

Het is het zoveelste grappige advies van de leukste bejaarde van Nederland. Het is zaterdagochtend, een uur of elf. Het was een uitspraak van haar vader, zegt oma. Hij had wel meer vreemde uitspraken. En hij was vooral nogal eigenwijs. Dat is een eigenschap die inmiddels vier generaties verder nog steeds hardnekkig wordt doorgegeven. Zo klaagt oma over haar mobiliteit, maar weigert ze mij de koffie uit de keuken te laten halen. Ze moet bezig blijven, zegt ze.
Inmiddels is de buurvrouw op eigen uitnodiging binnengekomen en kletsen de twee bejaarde dames over zorg, kwaaltjes en de buren. “Als ik mijn stoel zit, voel ik mij nog zeventig.” Heerlijk. Mijn negentigjarige oma weet het weer leuk te brengen.
Bezig blijven.

Je bent nooit te oud om te leren. Oma en de buurvrouw, die overigens ook mijn oude juf van de basisschool is, kletsen druk verder in de kamer. De juf is onder de indruk van oma’s rollator, van haar creatieve zelfgemaakte kaarten en de hoeveelheid truitjes die oma voor ‘de arme kindertjes’ heeft gebreid. Dan showt oma vol trots haar iPad. “Je moet ook een iPad kopen”, zegt oma. “Kost maar € 400,-“, zegt ze sarcastisch. Juf Hannie weet het niet zo goed, want juf Hannie heeft een recreatiewoning die ook genoeg kost en daar moet de tuin worden onderhouden enzovoort, enzovoort. Volgens oma moet je jezelf af en toe kietelen, omdat de buurman het niet doet. De juf vertelt mijn dochter dat ik als klein meisje bij haar in de klas zat. Mijn dochter is niet onder de indruk. Dan beloof ik de juf dat ik mijn broer de hartelijke groeten doe en zal zeggen dat ze nog steeds het krantenartikel waarin hij lovend over haar praat in een plakboek heeft bewaard. Bij de voordeur bespreken we nog even wie voor haar leeftijd de mooiste haarkleur heeft.

Ik kijk naar de dames en glimlach. Ze lijken meer op elkaar dan ze denken. In ieder geval allebei stronteigenwijs. En voor beiden hoop ik dat ze nog lang niet in de eerste auto terechtkomen. Een bruiloft zit er toch niet meer in…

#38_oma's met ipads

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: